Crampele musculare apar adesea ca și contracții involuntare la nivelul mușchilor. Sunt întâlnite de cele mai multe ori în cazul sportivilor, dar pot afecta pe oricine. Alături de durerea intensă, apare și incapacitatea de folosire a acelei grupe musculare. Acestea apar involnutar, din diverse motive, și durează de la câteva secunde până la câteva minute.
Există mai multe cauze ce duc la apariția crampelor musculare. Pot fi ușor determinate de temperaturile foarte scăzute, suprasolicitare fizică sau lipsa calciului în sânge. Mai mult, dezechilibrele electrolitice cauzate de un nivel scăzut de potasiu și calciu pot duce la crampe musculare. Deshidratarea ce duce acest dezechilibru apare de cele mai multe ori în cazul persoanelor ce practică sport intens. Chiar și deficitul de vitamina B din organism duce la apariția crampelor la nivelul mușchilor. Atunci când acestea persistă, pot indica dezvoltarea unor boli mult mai grave. De aceea, trebuie consultat medicul specialist.
Simptomele crampelor musculare sunt durerea accentuată și bruscă la nivelul unui mușchi sau a unei grupe musculare, chiar și febra musculară ce poate persista câteva zile după apariția crampei. Cele mai predispuse categorii de persoane sunt sportivii – aici crampele apar cel mai adesea când corpul nu este antrenat corespunzător sau este extenuat – și persoanele în vârstă – din cauza atrofiei mușchilor și inactivitate.
Crampele musculare pot fi ușor tratate și prevenite. Sunt recomandate masajul asupra mușchilor afectați de crampe și întinderea ușoară a mâinilor sau picioarelor. Mai mult, și respirația trebuie controlată. Lipsa oxigenului în cantitate optimă poate agrava durerea produsă de crampele musculare. Se recomandă și o hidratare corectă pentru a reface echilibrul electrolitic al organismului și repaus într-o cameră răcoroasă.
Dezvoltarea unor obiceiuri sănătatoase alături de masajul de relaxare săptămânal poate ajuta la un echilibru muscular și prevenirea crampelor musculare. Activitatea fizică este și ea importantă și trebuie practicată în funcție de vârsta și condiția fiecărei persoane.