fbpx

Gimnastica medicală este una dintre formele de aplicare a kinetoterapiei și constă din exerciții, procedee și metode special organizate, puse în slujba prevenirii și corectării deficiențelor fizice, organice sau psihice.La baza gimnasticii medicale stă exercițiul fizic. Mișcarea, felul de mișcare ce se recomandă unui pacient va ține seama atât de caracteristicile bolii cât și de particularitățile bolnavului, respectând toate principiile și regulile psihopedagogice și metodice, inclusiv cele ale culturii fizice medicale.

Ca terapie, gimnastica medicală se poate aplica individual ca ședință de tratament, dar de cele mai multe ori este asociată într-un circuit de recuperare, care poate cuprinde factori adjuvanți ca masajul terapeutic, hidroterapia, împachetările calde sau reci, electroterapia și chiar reflexoterapia. Gimnastica medicală intervine prin mijloacele sale în toate ramurile clinice ale medicinei și anume :
în pediatrie, tratează tulburările de creștere și dezvoltare, corectarea tulburărilor de atitudine și comportare motrică, tratează tulburările de nutriție, defectele din naștere, sechele postparalitice traumatice, chirurgicale și rahitice.

În ortopedie intervine în tratarea și recuperarea funcțională a componentelor aparatului locomotor. În traumatologie intervine în tratamentul funcțional al leziunilor aparatului locomotor, în prevenirea și combaterea sechelelor traumatice. În chirurgie intervine în tratamentul pre și postoperator precum și în educarea și reeducarea funcțională. În medicina internă intervine în tratarea bolilor aparatului respirator, cardiovascular și digestiv. În reumatologie intervine în afecțiuni cornice degenerative. În alte boli, cum sunt anchiloza, atrofia musculară, etc…. În neurologie are o acțiune intensă și puternică asupra SNC îmbunătățind calitățile locomotoare ca mobilitatea, precizia și coordonarea mișcărilor care contribuie la educarea și reeducarea neuromotoare și psihomotorie. În medicina profesională intervine în vindecarea funcțională, reeducarea și readaptarea organismului la condițiile de mediu.


    Select language