Terapia cu ventuze este o tehnică de masaj ce datează din cele mai vechi timpuri. Aceasta provine din medicina tradițională chineză. Terapia cu ventuze presupune folosirea unor cupe de sticlă sau de silicon pe diverse zone ale pielii pacientului. Astfel se formează un vid prin care sângele din zona ce necesită vindecare este tras la suprafață. Se spune că această practică se concentrează pe eliberarea unei energiei organismului ce facilitează vindecarea.
Sunt identificate aceste zone energetice, iar ventuzele sunt aplicate astfel încât să ajute la eliberarea unei energii vindecătoare. Terapia cu ventuze este preferată chiar și de sportivi. De obicei, aceste ventuze sunt cel mai des aplicate pe spatele pacientului după ce sunt ușor încălzite. Este o tehnică ce presupune atenție și răbdare. Odată aplicate aceste ventuze sunt lăsate timp de până la 10 minute să acționeze.
Beneficii
contribuie la îmbunătățirea circulației sangvine
îmbunătățește imunitatea și contribuie la eliminarea toxinelor
calmează și relaxează
ajută la reducerea inflamațiilor din corp
Indicații
Procedura este nedureroasă, iar numărul ventuzelor aplicate variază în funcție de afecțiunile pacientului. După terapia cu ventuze poate fi folosit și masajul pentru hidratarea pielii sau relaxare și mai accentuată. Există terapia cu ventuze umede, uscate și prin masaj. Fiecare se adresează anumitor pacienți și tratează diverse afecțiuni.
Contraindicații
Deoarece terapia cu ventuze presupune aplicarea ventuzelor direct pe piele, persoanele cu probleme dermatologice sau hipersensibilitate la nivelul pielii nu pot apela la această procedură. De asemenea, nici cei cu fragilitate vasculară sau probleme de coagulare nu au voie sa folosească terapia prin ventuze. Nu este indicată nici în timpul sarcinii sau persoanelor cu afecțiuni cardiace.
Terapia cu ventuze are efecte benefice asupra corpului și poate contribui la ameliorarea simptomelor diverselor boli. Aceasta poate fi aplicată săptămânal, iar rezultatele și ameliorarea durerii ar trebui să apară chiar după prima ședință.